Szkolenie baristyczne

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Palarnia Kawy Kafejeto
  • Dostępność: (9+) (9+)
  • szt.
  • 7 200,00 zł

Profesjonalne szkolenie zwieńczone uzyskaniem Certyfikatu Kompetencji Zawodowych dla Baristy.

SZKOLENIE BARISTYCZNE

Podczas tego szkolenia nauczysz się przyrządzać espresso oraz bazujące na nim kawy w najlepszy możliwy sposób. Zostało zaprojektowane tak aby przygotować Cię do pracy w kawiarni na stanowisku samodzielnego baristy. Poznasz sztukę serwowania przepięknych i najsmaczniejszych kaw.

Świetnie wyszkoleni instruktorzy z wieloletnim doświadczeniem odpowiedzą na wszystkie Twoje pytania odnośnie kawy oraz rozwieją wszystkie wątpliwości. Wierzymy, że nauczanie powinno odbywać się w przyjacielskiej, swobodnej atmosferze. Jednocześnie, mierzymy w najwyższe standardy i jesteśmy przekonani, że nauczymy Cię robić kawę w najlepszy możliwy sposób.

Szkolenie ma charakter praktyczny, zaprojektowane jest tak by uzyskać pewność, że będziesz czuł się komfortowo obsługując osprzęt oraz przygotowując kawę.

Zapewne wykonasz ponad 100 kaw podczas szkolenia!

Podczas szkolenia dowiesz się m.in.:

  • jak wyglądają uprawy oraz zbiory kawy
  • jak obróbka owoców oraz ich przechowywanie wpływa na ostateczny smak
  • co dzieje się z ziarnem w trakcie jego wypalania
  • dlaczego tak istotna jest jego świeżość
  • czym są defekty kawy
  • dlaczego mielenie kawy ma tak istotne znaczenie
  • czym jest espresso i na czym polega jego ekstrakcja
  • jak prawidłowo obsługiwać ekspres ciśnieniowy
  • jak idealnie pienić mleko za każdym razem
  • dlaczego woda ma tak duży wpływ na Twoją kawę
  • jak poprawnie przygotować wszelkie kawy z asortymentu kawiarni
  • jak zadbać o swój sprzęt baristyczny

IDEALNE DLA KAŻDEGO

Szkolenie baristyczne jest idealne dla ludzi, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kawą i nie wiedzą o kawie niczego z wyjątkiem jak ją pić. Jednakże będzie ono również pomocne dla baristy, który już pracuje w branży, a chciałby usystematyzować nabyte umiejętności i rozszerzyć zakres wiedzy.

Podczas szkolenia nauczysz się najbardziej potrzebnych umiejętności baristycznych. Dowiesz się czym jest kawa, jak rośnie i jak jest zbierana oraz obrabiana. Wyjaśnimy jak jest wypalana i porozmawiamy o jej świeżości oraz sposobie przechowywania.

Nauczysz się jak przygotowuje się idealne espresso, przeprowadzimy Cię przez ten proces krok po kroku. Oznacza to, że będziesz potrafił skalibrować młynek, odpowiednio dystrybuować kawę, wiedział jak użyć tampera oraz wiedział jak przebiega i wygląda idealna ekstrakcja.

NASZE CENTRUM SZKOLENIOWE

Szkolenie baristyczne odbywa się w dedykowanym ku temu Centrum Szkoleniowym w Łapach. Przygotowaliśmy to miejsce odpowiednio do przeprowadzania w nim szkoleń baristycznych. Jest w pełni wyposażone w osprzęt potrzebny podczas takiego szkolenia jak również jest zaprojektowane, tak żeby czuć się w nim swobodnie. Zapewnia idealne środowisko do uczenia się oraz do przekazywania wiedzy o kawie.

Szkolenie jest zaprojektowane tak, żeby każdy mógł mieć wystarczająco dużo czasu na doskonalenie praktycznych umiejętności pracy przy ekspresie pod uważnym nadzorem instruktora.

Szkolenia odbywają się w grupach od 3 do 6 osób.

Istnieje jednakże możliwość wykupienia indywidualnego szkolenia (1-na-1). Jest to idealna opcja dla osób preferujących mieć wyłączną uwagę instruktora tylko dla siebie.

Mamy również ofertę wyszkolenia dwóch osób (2-na-1). Jak wyżej uwaga instruktora jest wyłącznie Wasza. Idealne dla osób znających się dobrze, rozpoczynających przygodę z kawą lub doskonalących swoje umiejętności pracownicy tej samej kawiarni.

Szkolenia prowadzimy wyłącznie w języku polskim.

FANTASTYCZNY PODRĘCZNIK UCZESTNIKA

Zgadza się. Posiadamy obszerny podręcznik szkoleniowy dla baristy, który uczestnicy szkolenia dostaną na własność. Zakres materiału i wiedzy obejmujący całe szkolenie jak również wiele dodatkowych grafik oraz schematów przydatnych w późniejszym etapie samodoskonalenia.

TERMINY

Terminy szkoleń grupowych są narzucone odgórnie przez nas. W przypadku niezgłoszenia się wystarczającej ilości uczestników zastrzegamy sobie prawo przesunięcia terminu kursu na kolejny miesiąc.

Terminy szkoleń indywidualnych 1-na-1 oraz 2-na-1 ustalamy w porozumieniu z uczestnikami na najbliższy dogodny termin odpowiadający obu stronom.

CZAS TRWANIA

Szkolenie trwa trzy dni po dziewięć godzin każdego dnia. Doszliśmy do wniosku, że jest to idealna długość szkolenia wystarczająca do wyszkolenia kompetentnego, samodzielnego baristy. Odbywa się ono w godzinach 9.00 - 18.00.

Każdego dnia lunch jest zapewniony w pobliskiej kawiarni Kafejeto.

CENY

Posiadamy różne ceny szkolenia, zależne od tego czy preferujesz szkolenie indywidualne czy grupowe.

NAUCZYSZ SIĘ ROBIĆ NAJPOPULARNIEJSZE KAWY

Nauczymy Cię jak przygotować najpopularniejsze kawy takie jak: espresso, ristretto, espresso macchiato, americano, cappuccino, latte, mocha itp.

Będziemy mieli wystarczająco dużo czasu, żeby poprawić techniki, które sprawiają Ci najwięcej problemu.

PRZEPYSZNE FLAT WHITE

Flat white jest interesującą kawą stającą się coraz częściej zamawianą, m.in. poprzez rozszerzenie oferty sieci kawiarnianych o tę pozycję. Możemy z całą pewnością i odpowiedzialnością o poprawność receptury nauczyć Cię jak przygotować tradycyjną flat white, tak jak ją robią w Australii oraz Nowej Zelandii.

UMIEJĘTNOŚĆ IDEALNEGO SPIENIENIA MLEKA

Jak najbardziej! Właściwie to spędzimy mnóstwo czasu spieniając mleko oraz zalewając cappuccino oraz latte. W końcu są to najczęściej sprzedające się kawy. Nauczymy Cię przygotowywać je idealnie.

DOKŁADNE INFORMACJE, NAWET NA TEMAT CZYSTOŚCI

Nauczymy jak zadbać o sprzęt baristyczny. Pokażemy jak działa ekspres ciśnieniowy oraz młynek. Rozkręcimy te sprzęty i pokażemy jak je prawidłowo czyścić i konserwować.

CERTYFIKAT

Na koniec, z przyjemnością wystawimy Certyfikat Kompetencji Zawodowych dla Baristy na poziomie średnio-zaawansowanym sygnowanym przez Centrum Szkoleniowe Kafejeto.

Dla osób chcących zdobyć doświadczenie pracy w prawdziwej kawiarni, przy okazji szkoląc swoje nowo nabyte umiejętności pod okiem najlepszych baristów, możemy zorganizować staż w kawiarni Kafejeto. Staż ten zostanie dopisany do otrzymanego dyplomu.

NASI INSTRUKTORZY

To profesjonaliści pracujący na pełnym etacie w zawodzie. Są po to żebyście czuli się komfortowo oraz gotowi do nauki. Pracujemy z ludźmi, którzy posiadają doskonałe zdolności interpersonalne i wiedzą jak nauczyć przygotowywania wspaniałej kawy.

Wszyscy nasi instruktorzy są bardzo przyjacielscy oraz otwarci na nowe wyzwania. Możesz być pewien, że są oni profesjonalistami oraz mają za cel nauczyć Cię zawodu tak byś Ty się jeszcze przy tym doskonale bawił.

NIGDY NIE JEST ZA PÓŹNO NA SZKOLENIE

Dobrze jest się doszkalać. Zadaj sobie te kilka pytań i sprawdź czy znasz na nie odpowiedzi:

  • Czy umiem skalibrować młynek?
  • Czy wiem jak zaprogramować i ustawić ekspres ciśnieniowy?
  • Czy moje espresso smakuje nieprawidłowo? Jeśli tak, to czy wiem dlaczego?
  • Czy crema na moim espresso utrzymuje się przez przynajmniej dwie minuty?
  • Czy potrafię ustawić espresso według receptury?
  • Czy potrafię określić czy kawa jest świeża czy też nie na podstawie ekstrakcji?
  • Czy wychodzi mi ładne latte art?
  • Czy faktycznie rozumiem o co chodzi z czasem ekstrakcji?
  • Czy potrafię kontrolować czas ekstrakcji oraz objętość shota?
  • Czy spieniam mleko idealnie za każdym razem?

Szkolenie odpowie Ci na te wszystkie pytania i wiele innych.