Jak przygotować kawę wysokiej jakości

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Palarnia Kawy Kafejeto
  • Dostępność: (9+) (9+)
  • szt.
  • 1 200,00 zł

Hobbistyczny warsztat dla miłośników czarnej kawy.

WARSZTAT Z METOD ALTERNATYWNYCH

Podczas tego warsztatu dowiesz się, czym jest kawa wysokiej jakości oraz jak ją odróżnić od kawy komercyjnej. Zapoznasz się z prawidłowymi metodami jej przygotowywania w domowych warunkach wykorzystując kilka z popularnych na rynku urządzeń.
Podczas warsztatu porównamy kawy zaparzone różnymi metodami alternatywnymi oraz sprawdzimy smak każdej z nich.

Jest to autorski warsztat Krzysztofa Bondy, naszego head baristy oraz instruktora z wieloletnim doświadczeniem. Odpowie on na wszystkie Twoje pytania odnośnie kawy oraz rozwieje powstałe wątpliwości. Wierzymy, że nauczanie powinno odbywać się w przyjacielskiej, swobodnej atmosferze. Jednocześnie, mierzymy w najwyższe standardy i jesteśmy przekonani, że nauczymy Cię robić kawę w najlepszy możliwy sposób.
Warsztat ma charakter praktyczny, zaprojektowany jest tak by uzyskać pewność, że nabędziesz podstawową wiedzę odnośnie jakości ziarna oraz najpopularniejszych metod alternatywnych do zastosowań domowych.

Zapewne spróbujesz ponad 40 kaw czarnych.

Podczas warsztatu dowiesz się m.in.

  • czym jest jakość w kawie
  • jak kawa smakować nie powinna
  • czym się kierować kupując kawę
  • jak łatwo i poprawnie zaparzyć kawę w domu
  • na co należy zwrócić uwagę zaparzając kawę

NASZA MISJA

Budowanie świadomości kawowej, które jest nieodłącznym elementem naszej pracy.

IDEALNE DLA KAŻDEGO

Warsztat z metod alternatywnych jest przeznaczony dla ludzi, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kawą i preferują ją w czarnej postaci. Jeśli chciałbyś nauczyć się jak ją poprawnie przygotować i mieć świadomość jak poszczególne parametry będą wpływać na smak zaparzonej filiżanki kawy, to ten warsztat skierowany jest właśnie do Ciebie!

Podczas warsztatu poznasz najbardziej potrzebną wiedzę do rozpoczęcia przygody ze świadomym zaparzaniem kawy. Dowiesz się czym jest kawa segmentu speciality oraz czym się różni od kaw przemysłowych. Doświadczysz tej różnicy próbując ich obu. Wyjaśnimy sposoby wypalania tych kaw, porozmawiamy o ich świeżości oraz sposobie przechowywania.

NASZE CENTRUM SZKOLENIOWE

Warsztaty odbywają się w dedykowanym ku temu Centrum Szkoleniowym w Łapach. Przygotowaliśmy to miejsce odpowiednio do przeprowadzania w nim szkoleń baristycznych. Jest w pełni wyposażone w osprzęt potrzebny podczas takich szkoleń jak również jest zaprojektowane tak, żeby czuć się w nim swobodnie. Zapewnia idealne środowisko do uczenia się oraz do przekazywania wiedzy o kawie.

Szkolenia odbywają się w grupach max. 8 osobowych.

Mamy jednakże opcję wykupienia indywidualnego szkolenia (1-na-1). Jest to idealna opcja dla osób preferujących mieć wyłączną uwagę instruktora tylko dla siebie.

Mamy również ofertę wyszkolenia dwóch osób (2-na-1). Jak wyżej uwaga instruktora jest wyłącznie Wasza. Idealne dla osób znających się dobrze, rozpoczynających przygodę z kawą lub osoby doskonalące swoje umiejętności.

Szkolenia prowadzimy wyłącznie w języku polskim.

TERMINY

Terminy warsztatów grupowych są narzucone odgórnie przez nas. W przypadku niezgłoszenia się wystarczającej ilości uczestników zastrzegamy sobie prawo przesunięcia terminu na kolejny miesiąc.

Terminy warsztatów indywidualnych 1-na-1 oraz 2-na-1 ustalamy w porozumieniu z uczestnikami na najbliższy dogodny termin odpowiadający obu stronom.

CZAS TRWANIA

Warsztat trwa sześć godzin.

CENY

Posiadamy różne ceny szkolenia, zależne od tego czy preferujesz szkolenie indywidualne czy grupowe.

NAUCZYSZ SIĘ UŻYWAĆ NAJPOPULARNIEJSZYCH ZAPARZACZY KAWY

Nauczymy Cię podstaw użycia najpopularniejszych zaparzaczy kawy takich jak: American Press, Drip, Aeropress.

Będziemy mieli wystarczająco dużo czasu, żeby poprawić techniki, które sprawiają Ci najwięcej problemu.

CERTYFIKAT

W prawdzie warsztat jest natury hobbistycznej i nie wystawiamy certyfikatów jego ukończenia, zostanie on jednak dopisany do Certyfikatu Kompetencji Zawodowych dla Baristy lub Baristy Metod Alternatywnych, jeśli tylko zdecydujesz się dalej rozwijać zawodowo.

NASI INSTRUKTORZY

To profesjonaliści pracujący na pełnym etacie w zawodzie. Są po to żebyście czuli się komfortowo oraz gotowi do nauki. Pracujemy z ludźmi, którzy posiadają doskonałe zdolności interpersonalne i wiedzą jak nauczyć przygotowywania wspaniałej kawy.

Wszyscy nasi instruktorzy są bardzo przyjacielscy oraz otwarci na nowe wyzwania. Możesz być pewien, że są oni profesjonalistami oraz mają za cel nauczyć Cię zawodu tak byś Ty się jeszcze przy tym doskonale bawił.

NIE JESTEŚ PEWIEN CZY JEST TO WARSZTAT DLA CIEBIE?

Dobrze jest się rozwijać. Zadaj sobie te kilka pytań i sprawdź czy znasz na nie odpowiedzi:

  • Czy na pewno potrafię poznać jakość kawy po jej smaku?
  • Czy wiem jak kawa nie powinna smakować?
  • Czy znam czynniki, które wpływają na smak kawy?
  • Czy kawa, którą przygotowuję w domu smakuje tak jak powinna?
  • Czy woda, której używam wpływa na moją kawę?
  • Czy potrafię odpowiednio zmieniać parametry ekstrakcji tak by była jak najlepsza?

Warsztat odpowie Ci na te wszystkie pytania i wiele innych.